Auto-osiguranje neće poskupeti do kraja godine

Bez autora
Sep 11 2011

Vozači u Srbiji mogu, bar za sada, da odahnu jer od najavljivanog poskupljenja obavezne polise osiguranja za sada nema ništa. Ako zahtev za poskupljenjem uopšte dođe do Narodne banke Srbije, odgovor će biti „ne”, jer nema osnova za poskupljenje. Cena ovog osiguranja mora da pokrije štete koje su se dogodile, a u 2010. je šteta u proseku učestvovala sa 75 odsto u ukupnoj premiji. To znači da ostaje dovoljno lufta (25 odsto) da se pokriju troškovi sprovođenja osiguranja u koje spadaju i provizije vlasnicima tehničkih pregleda. U Udruženju osiguravača, koje formalno predlaže cenu, kažu da njihova komisija pravi analize koje treba da pokažu da li obavezno osiguranje treba da poskupi i eventualno, za koliko procenata. Kada komisija odluči, stav prosleđuje Upravnom odboru Udruženja koji izlazi sa konačnim predlogom pred NBS, koja daje konačnu reč, a o ovoj temi zasigurno se neće raspravljati na sednici UO u narednih mesec do dva.

Auto-osiguranje neće poskupeti do kraja godineVozači u Srbiji mogu, bar za sada, da odahnu jer od najavljivanog poskupljenja obavezne polise osiguranja za sada nema ništa.

Ako zahtev za poskupljenjem uopšte dođe do Narodne banke Srbije, odgovor će biti „ne”, jer nema osnova za poskupljenje. „Cena ovog osiguranja mora da pokrije štete koje su se dogodile, a u 2010. je šteta u proseku učestvovala sa 75 odsto u ukupnoj premiji”, kažu nezvanično u toj instituciji za magazin „Sve o osiguranju”.

 To znači da ostaje dovoljno lufta (25 odsto) da se pokriju troškovi sprovođenja osiguranja u koje spadaju i provizije vlasnicima tehničkih pregleda.

U Udruženju osiguravača, koje formalno predlaže cenu, kažu da njihova komisija pravi analize koje treba da pokažu da li obavezno osiguranje treba da poskupi i eventualno, za koliko procenata.

„Kada komisija odluči, stav prosleđuje Upravnom odboru Udruženja koji izlazi sa konačnim predlogom pred NBS, koja daje konačnu reč”, kažu u Udruženju osiguravača za magazin „Sve o osiguranju” i dodaju da se o ovoj temi zasigurno neće raspravljati na sednici UO u narednih mesec do dva.

Još početkom godine osiguravači su počeli da najavljuju kako bi polisa auto-osiguranja mogla da poskupi, jer je broj saobraćajnih šteta porastao prošle u odnosu na pretprošlu godinu za gotovo 15 odsto. Sudska praksa pokazuje da su naknade za štete sve veće, da su rezervni delovi iz uvoza, te da je dinar u odnosu na evro oslabio 32 odsto otkad su poslednji put, 2008. godine, menjane cene polisa.

Trenutne cene te polise, u zavisnosti od snage motora vozila, kreću se od 5.328 do 15.629 dinara. U osiguravajućim kućama kažu da na duži rok ova tarifa nije održiva, jer neće moći da pokriva troškove osiguranja. Međutim, sve i da Udruženje ove godine zatraži povećanje premije, teško da će ga centralna banka odobriti.

„Naši rezultati pokazuju da takav zahtev nije osnovan. Treba sačekati kraj godine, pa ako se ispostavi da premija više nije dovoljna za pokriće šteta, onda bi minimalna cena auto-osiguranja mogla da bude veća, ali tek dogodine”, kažu nezvanično u toj instituciji.

Ova informacija za milionsku armiju naših vozača dobro dođe posle saznanja da će plaćati i do dva i po puta višu premiju ako naprave neku štetu u toku godine. Takođe da moraju da imaju komplet prve pomoći, koji košta oko 2.500 dinara, a još je neizvesno da li će već od 1. novembra morati da imaju sve četiri nove zimske gume, koje u najjeftinijoj varijanti ne mogu da koštaju manje od 20.000 dinara. Ako sve troškove ne mogu da izbegnu evo bar male utehe da neće biti poskupljenja osiguranja do kraja ove godine. Osiguravači od početka godine prete sa podizanjem cene ovog obaveznog osiguranja za oko deset odsto, pa će vozači bar još neko vreme „uštedeti” od 500 do 1.500 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik